Tornen la  geganta Turca i el cabot de la Gitana restaurades

  En setembre de 2017 Pep Gimeno, tècnic d'activitats culturals i mèmoria de Xàtiva va aconseguir, finalment,  que es traslladaren a la Casa Santandreu les figures antigues de gegants i cabots del Corpus, que es trobaven abandonades i quasi oblidades al magatzem municipal de Parcs i Jardins. 

  Set gegants i 6 caps de nanos de fusta i cartró han arribat semidecapitades, sense braços, amb el cap tort o enfonsat, sense dits a causa de la humitat, la pols i la runa, els insectes i els roedors.

  L'Ajuntament ha iniciat un procés de recuperació i posta en valor d'aquestes figures històriques que seran exposades al nou Museu del Corpus a la Casa Santandreu.  L'Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València amb un pressupost de 4.477,50€ ha sigut l'encarregada de restaurar un gegant i un cap de nano, datats entre finals del xegle XIX i principis del XX, coneguts popularment com la geganta Turca i el cap de la Gitana.

  Segons la proposta d’intervenció de l’Institut Universitari de Restauració de Patrimoni, de l'equip dirigit per Antoni Colomina, les peces presenten danys provocats pel seu ús funcional, així com per l'ús funcional i per antigues intervencions de reparació de desperfectes i repintats que encobreixen la policromia original. A aquestes circumstàncies se suma l’aplicació de distintes capes de vernís i la presència de dipòsits de brutícia superficial acumulada durant els anys d’abandonament.

Un bon treball de restauració

JA ESTAN AL MUSEU DEL CORPUS!

  Aquestes peces, úniques i de les poques que es conserven amb aquesta antiguitat a tot el País Valencià, han d'estar exposades perquè la gent siga conscient del patrimoni històric-cultural de la ciutat. Després de formar part de la nostra tradició durant dècades, en protagonitzar la festa grossa del Corpus, esdevenen part de la memòria col·lectiva de Xàtiva. 

ELS NOUS GEGANTS, dels anys 80

Contacte:

A. C. Escola de Danses de Xàtiva
Centre Cultural Xàtiva (CCX),

Av. Corts Valencianes, S/N

46800- Xàtiva

escoladansesxativa@hotmail.com

Telèfon  +34 650 44 27 44 +34 650 44 27 44

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, utilitza el nostre formulari per posar-te en contacte amb nosaltres. T'esperem!

Ara també pots conéixer millor la nostra associació a través de les pàgines de Facebook:

- Escola Danses Xàtiva

- L'Escola en dansa

- Corpus Xàtiva