Dansetes

En les grans solemnitats i festes públiques, que antigament se celebraven com a pràctica de poder, el complement indispensable per a realçar l’acte eren les danses amb les modalitats de balls, contradanses, quadres plàstics, muixerangues, disfresses, invencions, etc., Aquestes, amb una ample repertori de varietat, creativitat i vistositat oferien un espectacle únic al llarg de les comitives processonals, pensades i preparades per a complaure la gent, fent-la participar activament en la festa, organitzada i planificada des de la corporació municipal i dels gremis.

De totes les institucions participants, les corporacions municipals agrupades en gremis foren qui desenvoluparen major poder d’atracció entre els espectadors, donat que cada any oferien novetats en la composició dels elements que presentaven en la processó. De qualsevol manera, fóra més o menys lluïda l’aportació del gremi, mai faltà la imatge del sant patró i, probablement, després la dansa corresponent, que s’executava davant la imatge.

L’aspecte mòbil i plàstic caracteritzava les dansetes, amb un vestuari tan exòtic i ostentós que de vegades esdevenia més important que la pròpia melodia o danseta.

Raresa, llunyania, novetat, curiositat per noves terres, races o pobles es feien patent a les processons; per això era freqüent fer simulació d’africans, indis, turcs, armenis, hongaresos… Ara bé, aquests estranys personatges s’hagueren de sacralitzar, envoltant-los d’una simbologia acord amb la moral i el dogma catòlic i seguint la visió pedagògica del contingut religiós que es volguera transmetre al poble.

Claustre de l'Antic Hospital.                          Assaig general previ a la processó del 2018

La processó comença a les 6h en punt de la vesprada. Diu la tradició que les autoritats obligaven que aquesta entrara per les portes de la Seu abans de la posta del sol. En efecte, com ens conta Sebastià Garrido, tot té una clara explicació. La processó no era viscuda en l'antiguitat com ara. La festivitat del Corpus era, sens dubte, una de les festes més importants de l'any, que movia tota les capes socials de la ciutat. Els homes aprofitaven aquest dia d'oci per recórrer les tavernes, també les dones de vida dissipada eixien a buscar-se la vida i als lladres els venia molt bé tanta aglomeració per fer negoci, de manera que en fer-se fosc no era molt aconsellable anar pel carrer, perquè no sabies què et podries trobar. Per evitar tot açò es feia necessari acabar amb el sol la processó.

Des de bon matí s'estan fent els darrers preparatius perquè tot lluïsca a la perfecció, però no és fins les 5h que no comencen a arribar a l'Antic Hospital els protagonistes de la processó.

Primerament acudeixen els escolars i la Colla La Socarrà que amb la mirada de Raquel  assagen per darrera volta abans de comença el primer punt de dansa a la mateixa plaça de la Seu.  

 

Una volta comencen a sonar les dansetes, al mateix temps, però en el primer pis de l'antic Hospital ja està tot apunt per a quan comencen a arribar a poc a poc els representants de les confraries i de les falles i algun que altre voluntari. Tranquil·lament van preparant-se, mentre gaudeixen de la música i de les dansetes.  

Contacte:

A. C. Escola de Danses de Xàtiva
Centre Cultural Xàtiva (CCX),

Av. Corts Valencianes, S/N

46800- Xàtiva

escoladansesxativa@hotmail.com

Telèfon  +34 650 44 27 44 +34 650 44 27 44

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, utilitza el nostre formulari per posar-te en contacte amb nosaltres. T'esperem!

Ara també pots conéixer millor la nostra associació a través de les pàgines de Facebook:

- Escola Danses Xàtiva

- L'Escola en dansa

- Corpus Xàtiva