La tortuga dels fusters

  Els elements del Corpus pertanyien als gremis, que participaven activament en la Festivitat, com tots els altres estaments socials de la ciutat, però, a poc a poc, van entrar en decadència i els seus elements van restar oblidats en un magatzem o destruïts, tal com li va succeir a la Tortuga antiga, que va ser cremada el 19 de març de l’any 1922, com una falla més, pel propi gremi dels fusters, al qual estava destinada. Aleshores de la primitiva Tortuga solament ha restat alguna que altra fotografia que ens ha ajudat a reinventar-la.

 

  La Tortuga és l‘últim dels elements recuperats per l’Associació, que, darrere del Dimoni, encapçala la processó religiosa, representació visual de l’Antic Testament. Creada l’any 1821, va ser inaugurada per a celebrar la Capitalitat de la Província de Xàtiva. En eixa ocasió anava coronada per la imatge de Sant Jaume amb l’espasa. Des de l’interior es tiraven “pelaïllles”, decimetes i caramels. Sempre ha estat l’element més cridaner, en part pel seu tamany, i encara ho és. No obstant això, la nova Tortuga no és una còpia fidedigna de l’original, perquè no s’ha volgut continuar amb la idea d’un monstre aterridor, sinó, ben al contrari, s’ha pretés transmetre bonança, serenitat i eternitat, que siga fantàstica, però no monstruosa.

  L'artífex de la criatura ha estat l'artista Xavier Herrero, que ha procurat en tot moment seguir les indicacions de Sebastià Garrido i d'algun altre membre de l'associació.

  La Tortuga encara no està acabada, certament, li faltaria ser coronada amb un motiu, que, encara que en l’antiguitat podia variar d’acord a l’esdeveniment escaient, nosaltres, evidentement, la coronarem amb un angelet. 

   Els portadors d’aquesta criatura van abillats amb una indumentària de caire ritual, amb un disseny que buscava la màxima fidelitat possible a l’estètica de l’època, tal com s’ha fet amb la indumentària de tots aquells altres personatges i dansetes de la processó. 

Contacte:

A. C. Escola de Danses de Xàtiva
Centre Cultural Xàtiva (CCX),

Av. Corts Valencianes, S/N

46800- Xàtiva

escoladansesxativa@hotmail.com

Telèfon  +34 650 44 27 44 +34 650 44 27 44

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, utilitza el nostre formulari per posar-te en contacte amb nosaltres. T'esperem!

Ara també pots conéixer millor la nostra associació a través de les pàgines de Facebook:

- Escola Danses Xàtiva

- L'Escola en dansa

- Corpus Xàtiva