El pregó de Jordi Estellés

 Em permetreu, aquest any, realitzar un Pregó utòpic. Diferent, pel simple fet de trencar amb corrents passades i manifests ordinaris. Voldria realitzar un pregó llegendari, aquests que  marquen història pel context que vivim, pels personatges que hi participen, per la societat que ho testimonia...

 

 El pregó és l’anunci de la festivitat, el primer esdeveniment que marca l’inici del Corpus Christi. Per això i per contextualitzar-lo al temps en el que vivim, he de ser convincent amb el relat.

 

 Fa moltíssims anys, quan la processó del Corpus es trobava en hores baixes de participació, quan l’oratge a Xàtiva incomodava pel seu calor insistent o perquè  no es trobava resposta als problemes del moment, uns personatges xativins, molts d’ells anònims, altres amb nom i cognoms, apostaren per fer el Corpus la festivitat més important del calendari xativí.

 

 No sabien ben bé com organitzar-se, però una jove balladora s’encarregava d’ensenyar als més menuts l’escenografia relativa a un ball típic amb xirimita i tabal. Aquesta jove, anomenada Raquel, amb els anys es converteix amb el símbol de la dansa xativina i, com a conseqüència, la ciutat rep la capacitat d’aglutinar al seu patrimoni folklòric danses amb senya d'identitat  pròpies de la ciutat.

 

 Un altre jove, anomenat Sebastià, es preocupa per la recerca històrica de la festivitat  i de seguir, amb nostàlgia, una processó amb criteris que ja els nostres avantpassats es marcaven.

 

 Les autoritats locals, després de comprovar l’empenta de la societat per recuperar una festivitat d'orígens medievals,  va començar  a treballar en configurar noves vestimentes, nous gegants o inclús, a guarnir la festivitat de tots els elements més pròxims de la ciutat de València. Tot semblava anar vent en popa, però calia anar més enllà. Institucions, col·lectius...

 

 

Armonía en el mesón. Vicente Giner, 1991. Oli, 130x96cm

Contacte:

A. C. Escola de Danses de Xàtiva
Centre Cultural Xàtiva (CCX),

Av. Corts Valencianes, S/N

46800- Xàtiva

escoladansesxativa@hotmail.com

Telèfon  +34 650 44 27 44 +34 650 44 27 44

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, utilitza el nostre formulari per posar-te en contacte amb nosaltres. T'esperem!

Ara també pots conéixer millor la nostra associació a través de les pàgines de Facebook:

- Escola Danses Xàtiva

- L'Escola en dansa

- Corpus Xàtiva