Romeria a l'ermita de Sant Josep. 2019

Fins i tot les tradicions més antigues, han tingut un inici. Algú, un moment donat, va tindre una ocurrència i, sense mandra, la va posar en marxa. Una volta aquesta ha estat acceptada per un grup considerable de gent i ha aconseguit una continuïtat en el temps... Eureka! Ja és tradició. 

Així deu haver sorgit la Romeria de Sant Josep, promoguda pel gremi de fusters de Xàtiva. Quan aquestos homes, d'espirit inquiet, un bon dia van veure allà dant en la muntanya, l'ermita de Sant Josep, van comprendre que hi havia un buit en el conjunt d'actes que es realitzen per honrar Sant Josep, el seu sant protector. Potser una referència a Xàtiva ha sigut la romeria al Puig, que també ha esdevingut tradicional els darrers anys. En efecte, les romeries són bastant freqüents entre els pobles valencians.  Naturalment, per començar van buscar el recolzament, primer de l'Ajuntament, en acabant, de les associacions culturals de la ciutat, que en absolut van dubtar en sumar-se a aquesta iniciativa.

Així la Junta Local Fallera, L'Escola de Danses de Xàtiva, la Colla la Socarrà i la Moixaranga van moblitzar els seus membres perquè el diumunge previ a la festa de Sant Josep, pujaren cap a l'ermita de Sant Josep en romeria.

L'Escola de danses de Xàtiva, per la seua part, va vestir les magraneres i al llarg de la romeria, en distints punts, va ejecutar aquesta danseta ritual, característica del Corpus. 

Una volta dalt, van arribar els esperats parlaments i, tot seguit, la música, el ball i les figures de la Moixaranga, abans de l'esmorzar de germanor.

 

Si realment volem que siga una romeria tradicional, ens veurem el proper any.

Contacte:

A. C. Escola de Danses de Xàtiva
Centre Cultural Xàtiva (CCX),

Av. Corts Valencianes, S/N

46800- Xàtiva

escoladansesxativa@hotmail.com

Telèfon  +34 650 44 27 44 +34 650 44 27 44

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, utilitza el nostre formulari per posar-te en contacte amb nosaltres. T'esperem!

Ara també pots conéixer millor la nostra associació a través de les pàgines de Facebook:

- Escola Danses Xàtiva

- L'Escola en dansa

- Corpus Xàtiva