Romeria a Sant Josep del 2020

SET DIUMENGES, SET CANYES

L’Escola de Danses, des de 1978, té com a objectiu principal la recuperació, la conservació i la divulgació de les tradicions populars de Xàtiva i de la Costera. L’Escola, després de cercar documentació que donara un sentit més tradicional a la Romeria i, després de consultar persones coneixedores del patrimoni popular, com Sebastià Garrido i Pep Gimeno, es va assabentar de l’antic costum existent a Xàtiva de pujar a l’ermita de Sant Josep durant set diumenges consecutius previs a la festivitat de Sant Josep per celebrar els set Gojos i els set Dolors del sant. Els cants dels Gojos a Sant Josep encara es conserven íntegrament. Per suposat, els té recollits Pep Gimeno, arxiu humà del saber popular de tota la Costera.

L’any anterior, primer any d’aquesta romeria, l’Escola va introduir la mantellina, peça d’indumentària, que cobria els cabells de la dona antiga quan eixia de casa, no solament als actes religiosos. Veritablement, els esdeveniments festius mediterranis, i els valencians no en són cap excepció, sempre van dedicats a un Sant Josep, Sant Feliu, la Mare de Déu de la Seu, Sant Joan, Sant Antoni o tants altres. Encara que en l’actualitat es vulga deslligar la festa del sentit religiós originari, aquesta és la tradició.

L’Escola de Danses de Xàtiva introdueix a la Romeria de 2020 la canya, element característic i tradicional de les romeries, hi esdevinguen on esdevinguen.

Per una banda, s’han engalanat set canyes, que simbolitzen cadascun dels set diumenges previs a la festivitat de Sant Josep. Cada vara està guarnida amb un pomell de flors i d’espigues, símbol de resurrecció i d’eternitat i amb set vetes de set colors diferents que volen representar cadascun dels set gojos i dolors.

La resta dels peregrins de l’Escola també porten canya, però embellida de diferent manera per tal de diferenciar-la de les set més importants. Aquestes estan engalanades amb dues vetes trenades i un ramellet de romer aromàtic i depuratiu. Els peregrins estan per segon any acompanyats per la Magrana, que obrin les magraneres, abillades amb la indumentària ritual tradicional, amb el ball de vetes.

L’Escola de Danses, en introduir el nou element de la canya, pretén enriquir i donar un sentit tradicional a la Romeria de Sant Josep.

Contacte:

A. C. Escola de Danses de Xàtiva
Centre Cultural Xàtiva (CCX),

Av. Corts Valencianes, S/N

46800- Xàtiva

escoladansesxativa@hotmail.com

Telèfon  +34 650 44 27 44 +34 650 44 27 44

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, utilitza el nostre formulari per posar-te en contacte amb nosaltres. T'esperem!

Ara també pots conéixer millor la nostra associació a través de les pàgines de Facebook:

- Escola Danses Xàtiva

- L'Escola en dansa

- Corpus Xàtiva