UN POC MÉS D’HISTÒRIA DEL CORPUS DE XÀTIVA

  Tots els anys per aquestes dates apareix en els mitjans de comunicació la Festivitat del Corpus de Xàtiva,  sempre hi ha articles que en parlen dels actes, del cartell, de l’exposició, de la processó amb els seus elements i les seues parts... Els xativins  ens sentim orgullosos del nostre Corpus, que en diverses publicacions consta com un dels més importants i antics del País Valencià, a més  que reconeguem des de sempre Els Gegants i Els “Nanos” com elements que formen part de la nostra identitat de poble, i, avui, en el segle XXI, que la informació ens dona l’oportunitat d’assabentar-nos de com es celebra en altres indrets el Corpus afirmem sense dubtar-ho que la nostra Moma, la de Xàtiva, és més espectacular que la de València i que el ball dels nostres Nanos molt més graciós i acurat, i ens agrada distingir-nos per tindre aquesta dansa, ja que en la majoria de llocs els Nans sols desfilen i no tenen ball.

Per tota aquesta importància que li donem a La Festa des de l’Escola de Danses pensem que és just fer un poc d’història, perquè cal saber que en Xàtiva no sempre ha estat així,  fa uns quants segles la celebració era encara més esplendorosa i contava amb Roques, i molts més elements, però en el pas del temps va anar perdent-se aquesta sumptuositat fins que a l’arribada del segle XX s’havia perdut tota la part cívica de la processó exceptuant els gegants i nans que es trobaven molt deteriorats. A partir dels anys vuitanta diferents estudis s’interessen  per aquesta festa que havia caigut en l’oblit- com Aproximació a la festa del Corpus de Xàtiva de Sebastià Garrido professor de història i membre de l’Escola de Danses de Xàtiva_. I és precisament Sebastià  la persona impulsora i promotora que es va entestar en recuperar i donar brillantor a la Festivitat recuperant la part cívica. Sebastià prompte va estar acompanyat de  persones que s’entusiasmaren per la idea i es crea l'Associació del Corpus. Es van anar recuperant diferents figures  i quan li tocà el torn a les dansetes és Raquel Langa la que les munta totes i cadascuna d’elles.. A poc a poc, la processó cívica recobra l'antiga esplendor. Hi participen, entre d'altres, els col·legis de la ciutat, les associacions de pares, l'Escola de Danses, la Colla dels Geganters, la colla La Socarrà etc.  Algunes persones es dediquen a guarnir els altarets, a entapissar els carrers de volta...

Antoni Martínez escriu els Misteris que cada any representava Bicicleta Teatre amb la col·laboració de l’Escola de Danses que interpretava els cants acompanyats de la música de la rondalla.

La Festa ha anat evolucionant i canviant però hi ha alguna cosa que mai no ha canviat, que continua com al principi, les Dansetes que ballen els xiquets i xiquetes dels diferents col·legis i la tasca de la persona encarregada d’ensenyar-les. Cada any des  que es van recuperar les dansetes i es van assignar a les escoles, Raquel Langa ocupa tots els matins de la setmana, durant  dos mesos d’abans de Corpus, a acudir a tots els col·legis de Xàtiva, (menys el Attilio Bruschetti que és un altra la persona que se’n fa càrrec), a ensenyar els balls que lluiran el dia de Corpus. Hi ha qui diu que l’ensenyament de les dansetes entra en el conveni que l’Ajuntament te signat amb l’Escola de Danses, i es veritat, però , si es pareu a pensar, la tasca que fa Raquel no es fa per diners, són moltes hores i molt de sacrifici, es fa per estima a les tradicions i al poble. L’Escola de Danses li està molt agraïda per la seua llavor que sempre queda amagada però que és de justícia que  li siga reconeguda.

 

Noticies

L'Escola de Danses en la Fira 2012

16 d'Agost, dijous a les 23:30 en el Reial de La Fira

25 D’ABRIL A XÀTIVA

EL BALL DE TORRENT

Sense desordres ni aldarulls,

24 i 25 de febrer a les 20:30h.

Gran Teatre de Xàtiva