- PUBLICACIONS -

CANTS I BALLS DE LA COSTERA

Portada. Cants i balls de la Costera

En 1985, l’Escola de Danses de Xàtiva gravava en els estudis Tabalet de València «Cants i Balls de la Costera», que venia a arreplegar una mostra representativa del folklore popular. Amb una coberta dissenyada per Rafael Gómez Aranda, l’Escola de Danses oferia un extens repertori de música i cançons que al pas dels anys s'han tornat clàssiques en les seues actuacions.

Aquelles peces que van ser protagonistes en el primer disc de vinil han tornat a sonar amb molta més qualitat gràcies a l'alta tecnologia.

La *Dança del *Vetllatori, la *Cançó de *Batre, la *Cançó de *Bressol, etc. són algunes de les peces que es podien escoltar en el primer disc editat per l’Escola de Danses de Xàtiva en 1985, sota la direcció musical de Josep Peropadre i que ara poden tornar-se a escoltar en el disc compacte.

Aquesta Joia del folklore valencià, propietat de l'Escola de danses de Xàtiva fou la primera iniciativa de recollir cants i musiques de la comarca de la Costera fruit de tot un treball d'investigació de cançonetes i melodies que "tararejaven" els nostres major emprenyats en no perdre les seues arrels i que gràcies a la constància i dedicació de persones com Sebastià Garrido Rico, Mestre de Ball i fundador de l'Escola de Danses de Xàtiva, Mestre Historiador i recuperador incansable del folklore Valencià de la nostra comarca, que va fer un autèntic treball de camp, patejant-se cases de poblets per tal de obtindre unes tonadetes tararejades pels majors, que eren gravades al seu magnetòfon i/o ballades pels pocs que se les sabien.

Posteriorment aquestes melodies i passos eren restaurats, per una part, la musical, amb l’ajuda del incansable Vicent Guerrero Bolinches a qui Sebastià li feia escoltar les gravacions per a que aquest les traspassara a les cordes del seu llaüt i que posteriorment serien fets els arranjaments pels musics de la rondalla com el Sr. Pepe Peropadre i el Sr. Ramón Martí.

En la part del ball, una nota a destacar es la llavor duta a terme pels Mestres de ball de l’Escola com el propi Sebastià i la mestra Raquel Langa Ripoll, activíssima mestra amant de l’Escola, qui posà la major part dels passos a les melodies dels balls i creadora/montadora de balls com “Les Peteneres” “Bolero Garcia” muntat juntament amb Sebastià. etc.

CANTS I BALLS DE LA COSTERA II

Any 2000, quinze anys després, l´Escola de Danses ha tornat a editar, aquesta vegada un compacte, gràcies al patrocini de Caixa Ontinyent, amb la col·laboració de la regidoria de turisme de l'Ajuntament de Xàtiva.
Molts dels músics que van participar en aquella experiència, han tornat a repetir en aquesta, quan l´Escola de Danses acaba de complir 25 anys d'existència, i fa temps que tenien en ment reeditar aquell disc, però se'ls va oferir per part de l'entitat bancària la possibilitat de fer un de nou, amb la més alta tecnologia, que arreplegara un total de 22 peces, que culminara una intensa labor d'investigació, recuperació i harmonització de temes musicals autòctons, quasi perduts davant el arrollador avanç de la sonorització músical amb major respatler comercial.
El compacte va ser presentat en el castell de Xàtiva, tal com sol·licitava l´Escola de Danses, per entendre que aquest marc natural era el lloc idoni per a aquest tipus d'acte. Va ser presentat pel periodista Josep Lluis Fitó i va comptar amb la presència del vicepresident de Caixa Ontinyent Antonio Carbonell, el responsable de l'obra social Vicente Ortiz, el director de la sucursal de Xàtiva i els regidors Marcos Benavent i Marián Soro.

L´Escola de Danses va presentar un espectacle amb la interpretació de sis obres de les quals figuren en el compacte, i es va comptar amb la col·laboració de dos membres de la Bicicleta Teatre que van anar narrant les diferents parts de la interpretació artística i musical.
L'adreça del compacte ha sigut a càrrec de Juan Ramón Martí i va ser gravat el mes de gener en l'Església de Sant Feliu, un recinte, que segons comentava Roberto Sanz, del departament d'Obra Social de Caixa Ontinyent, va sorprendre als tècnics de l'enregistrament per l'alta qualitat en la sonorització que ofereix.
Les veus són de Loli Mira, Pilar Conca, Salvador Pastor, Pepe Gimeno i Paqui Gil. Els sons del llaüd són de Vicent Guerrero, José Peropadre i Paco Martínez. En la bandurría estan Carmina Marco, Fina Pastor, Enrique Balaguer, Enrique Lamus i Asensio Descals. Les guitarres han tingut com a protagonistes a Paqui Gil, Ramón Martí i Mª Luz Lluch, i el gitarró a Emili Vera, Pep Martínez i Juan Giner són els encarregats dels xirimites i Héctor Garrido i José M. Ferrer del tabal. Els postisses són a càrrec de Juan Carlos Aparicio i Ana Mª Perelló, mentre el canter correspon a Rafael Fuentes.
El compacte arreplega 22 temes originals de localitats com la Llosa de Ranes, Annahuir, el Genovés, Xàtiva, Vallada, Llanera de Ranes, Torrella, l´Alcudia de Crespins i Moixent, i ofereix una variada selecció d'estils que van des dels ritmes vius i alegres de la Jota, a uns altres més reposats com el Bolero, passant pel cant lliure de les cançons «de batre» o «de bressol». Tal com assenyala Sebastià Garrido: «aquest disc compacte és un llegat dels nostres avantpassats que vol ser una aportació més a la música tradicional».
El compacte conté, a més, un petit llibre de setze pàgines amb totes les cançons i una introducció a càrrec de Sebastià Garrido, un estudiós del folklore setabense, qui assegura en referir-se a l´Escola de Danses que «són ja més de 25 anys d'existència del col·lectiu i moltes hores dedicades al treball de gravar, comparar, transcriure, harmonitzar i assajar les peces que per tradició ens ha vingut transmetent la gent gran; moltes d'elles deteriorades i unes altres que han sigut fragmentandas o distorsionades: La varietat i quantitat de melodies recuperades ha sigut gràcies al treball i dedicació constant que ha dut a terme l´Escola de Danses, la qual ha sigut receptora del patrimoni etnològic recollida i de transmisora, ja que ho ha posat en coneixement de la gent».
El disc està compost pel Bolero (la Llosa de Ranes), Jota de Cinquens (Annahuir), Polca dels Pallasos (Xàtiva), Peteneres (Xàtiva), Bolero Alt (Xàtiva), Cançó de Batre (el Genovés), Jota del Casament (el Genovés), Dansa del Velatori (la Llosa de Ranes), Tocata de Bous (Vallada), Jota dels Cinquens (Llanera de Ranes), Bolero Vell (Xàtiva), Havanera dels Borratxos (L´Alcudia de Crespins), Sevillanes (Xàtiva), L´ú de Xàtiva (Xàtiva), Bolero de Mig Punt (Xàtiva), Romanç de Sant Vicent (Torrella), Tocata del Pa Beneït (Xàtiva), Valencianes (el Genovés), Boleras de l'Estel (el Genovés), Cançó de Bressol (Xàtiva), Boleras del Currito (Xàtiva) i Jota Vella (Moixent).
Aquest compacte ve a incrementar l'oferta musical de l’Escola de Danses i a forma part de la col·lecció de música popular editada per l'Obra Social de Caixa Ontinyent.

COSTERA AMUNT, COSTERA AVALL.

DVD de l’espectacle Costera amunt, Costera avall. Gravat en directe al Gran Teatre de Xàtiva.

Consta de dos DVDs amb un menu interactiu per sel·lecionar les diferents parts en que està dividit l’espectacle: Hivern, Primavera, Estiu, Tardor, i Torna l’hivern, amb els diferents balls i escenes motivats per aquestes estacions de l’any. 

 

I Mostra de Folklore "arrelats2011"

DVD de la I Mostra de Folklore ‘Arrelats 2011′ que va tindre lloc a Xàtiva el 8 d’octubre de 2011, emmarcada dins la diada del 9 d’Octubre al Gran Teatre. L’acte va comptar amb el grup de Valladolid ‘El Guindo’ de Renedo d’Esgueva compartint escenari amb l’Escola de Danses de Xàtiva. Amb la col·laboració escenogràfica de Bicicleta Teatre.

Des de l’Escola de Danses es recorda que les tradicions populars "són els arrels de la societat actual, però de vegades resulten molt desconegudes per a les generacions de joves de hui”. D’esta forma  consideren “necessari” dur a terme una mostra que, encara que “per a 2011 per qüestions d’urgència de temps sols recull ball i cant populars”, preveu tindre en el futur una pinzellada d’altres especialitats tradicionals que poden esdevenir interessants per a l’ensenyament a la joventut dels arrels dels pobles.

Es pretén des de l’organització que ‘Arrelats’ siga un punt de referència principalment en balls i danses tradicionals, músiques i cants populars, oficis artesans en desús i música folk.

 

III Mostra de Folklore "arrelats2013"

Un any més, torna arrelats. Iniciativa que neix de la inquietud d'unes persones molt arrelades, a l’Escola de Danses i que participen activament i plenament en tots els seus actes, que veieren en aquesta idea una altra manera de manifestar el folklore, el folklore viu, que no es deixa congelar sota unes directrius rígides, un folklore que no para d'evolucionar i adaptar-se, lenta però tossudament als temps nous i a les noves tecnologies. Amb molta il·lusió celebrem enguany el 35 aniversari del naixement de l’Associació Cultural Escola de Danses de Xàtiva, han passat 35 anys gràcies a l'esforç, la tenacitat, constància, el treball i la il·lusió d’un munt de gent que estima la mateixa cultura i que s’estima de formar part d’un poble. Aquesta entitat cultural s’honora d’haver complit en tots aquests anys amb la finalitat i els objectius que marcaren el seu naixement, recollir i difondre les seues tradicions populars. Han estat els membres de l’escola qui han donat continuïtat a tot aquest treball, i entre aquestes persones, dues han destacat i destaquen de manera especial, Raquel Langa Ripoll i Sebastià Garrido Rico, que hui rebran homenatge per la seua trajectòria. Ells han estat desconeixedors fins a l'últim moment d'allò que anava a succeir damunt l'escenari en aquest "arrelats2013", celebració del 35 aniversari, i a la vegada merescut reconeixement.

_______________________________________________________________________ 

Les llums s’encenen, l’escenari resta vuit encara, el públic aspectant transmet des del pati de butaques una energia que es pot fins i tot palpar, nervis i murmuris entre bambolines i un bolic a l'estomac ens avisa que l’espectacle està a punt de començar. Han sigut uns mesos intensos de reunions inacabables, nombroses telefonades, de secrets i mentides piadoses, durant els quals les idees han anat sorgint tant d’uns com d’altres, la implicació de tots ha estat palesa, la il·lusió i complicitat han estat els fonaments del que en aquest espectacle s’ofereix, fruit ni més ni menys que de la tasca dels homenatjats, Raquel i Sebastià, que durant 35 anys heu dut a terme amb constància, perseverança i molta estima, però nosaltres li hem volgut afegir alguns màgics regals, en aquest espectacle es vol tornar una mica d’eixa estima i dedicació que vosaltres heu posat sempre en cada pas de ball, en cada dansà, en cada assaig, en cada escenari. Volem que sentiu l’orgull d’haver desenvolupat una tasca impagable.

GALA HOMENATGE - Lola Mira Albiñana

Venim de la Costera, venim a cantar i a ballar.”

Quan l’Escola de danses va mirar cap enrere per observar els 35 anys de camí, es va adonar que hi havia petjades molt marcades, petjades de gent molt valuosa i entre elles les de Lola, i en això tots están d’acord, es mereix un reconeixement, per a Ella i amb Ella, aquest es el nostre homenatge.

DVD Edició limitada de la Gala Homenatge a Lola Mira que va tindre lloc el diumenge 10 de juny de 2013 en el saló social de Novetle, organitzat per l’Escola de Danses de Xàtiva amb la col·laboració del grups de ball “Ras i Pla” de Llosa de Ranes i “Canyamars” de Canals, amb els cantadors i cantadores dels grups participants i a mes a mes de Pep Gimeno “Botifarra”,  Lola Tortosa i Juani Lara.

Agraïments molt especials a l’Ajuntament de Novetle, a la seua alcaldes Josefa Mateu Palomares i a David  Cerdà que juntament amb Juani Lara ens facilitaren tant les coses del muntatge.

Noticies

L'Escola de Danses en la Fira 2012

16 d'Agost, dijous a les 23:30 en el Reial de La Fira

25 D’ABRIL A XÀTIVA

EL BALL DE TORRENT

Sense desordres ni aldarulls,

24 i 25 de febrer a les 20:30h.

Gran Teatre de Xàtiva