Festa, dansà, tradició. Carrer sant Josep, Carners i adjacents

   Un bon dia, fa uns huit anys, l’Escola de Danses de Xàtiva, una volta recuperada i consolidada la dansà a Xàtiva i a la Costera, després de recuperar també balls i melodies i publicar-los en dos discos perquè perduraren en el temps, va decidir donar un pas més. Així es va encoratjar a emprendre una nova aventura, no solament per a enriquir-se ella mateix, sinó també per a donar a conéixer a la societat xativina i costerenca una visió del folklore distint al propi. Així va nàixer la Mostra Arrelats Folk. El viatge es va encetar amb un format senzill, però amb el segell de l’Escola de Danses de Xàtiva i, Costera amunt, a base d’empeny, d’il·lusió, de creativitat, de treball i, per suposat, amb el recolzament econòmic i d’infrastuctura no solament de l’Ajuntament, sinó també de moltes empreses grans i no tan grans de la ciutat i de la comarca.

   

  Pel camí, va conéixer el Grupo de danzas el Guindo, va gaudir de la companyia d’artistes com Dani Miquel, Carles Dénia, Pep Gimeno Botifarra, Tirant de Rondalla, Neus i Paqui Gil, Barbaritats, LLorenç el contacontes, Notessoltes, Eliseu Parra, Kepa Junquera i SorginaK, Tornaveus, Pelandrusca, Vanesa Muela, Luarna Lubre, per segona volta Pep Gimeno Botifarra però ara acompanyat de Pau Chàfer, El Naan, El ball de Sant Vito, Mayalde, Josep Aparicio Apa i Ameba Teatre.

   En eixe precís moment fou quan arribà al cim i amb un esguard va restar satisfeta en veure a l’horitzó altres festivals folk. El seu objectiu ja estava complert i el buit existent huit anys enrere en el panorama musical d’aquesta modalitat, ja estava cobert amb escreix.

   Era el moment, doncs, de tornar a casa. Va decidir aleshores que, com anava a cumplir 40 anys, havia de celebrar-ho sense estar-se de res, amb tota mena de luxes, i així és com en el trajecte de tornada nasqué En fem 40!.

   Però ves per on, en arribar a Xàtiva, amb la motxilla carregada d’un prestigi que superava les fronteres de la Costera, d’un cop, va comprendre que els arrels els tenia en realitat a casa. Es va trobar que la Dansà del Carrer Sant Josep des de feia uns anys per moltes raons estava perdent interés. Eixa és la realitat. Cada volta acudeixen menys balladors i menys gent a veure-la. És clar que Xàtiva compta amb un ventall d’activitats cada cap de setmana que se solapen unes a altres. A més, les danses estan vivint un moment de moda, de manera que cada volta en més pobles existeix un grup de danses amb un munt d’actuacions i de dansaes.

  Així, l’Escola de Danses veient amb tristor aquest panorama va assumir el compromís de retornar-li la lluentor dels anys 70 i 80. Per qui no ho conega la dansà del carrer Sant Josep és una de les més antigues de la Costera, que pràcticament no ha deixat de ballar-se des de la Guerra Civil Espanyola, llevat d’algun any de manera excepcional. La gent del carrer es posava un mocador al pit, una faixa, unes espardenyes i eixia a ballar sense complexes una dansà plana que sentia pròpia. Ara ja no és tan autèntica i tan popular, perquè els balladors són gent que ha aprés a ballar en l’Escola, però, així i tot, aquesta dansà no ha perdut la pàtina que l’ha feta especial entre les dansaes.

   Resultaria imperdonable i injustificable que una dansà tan popular, tant auctòctona, es veiera abocada a l’extinció i, menys encara, que l’Escola de Danses ho consentira. Açò ha fet que de dos actes en aparença distints, però tots dos en realitat tan arrelats, la dansà del carrer Sant Josep, per una banda, i la mostra Arrelats folk, per una altra, sortira la idea de fer-ne un sol.

 

   Pensant de quina manera podríem recuperar l’interés per aquesta dansà, se’ns va ocórrer fer una gravació. Aquesta, però, havia de ser més humana, havia de recollir els testimonis personals de la gent del carrer, que quasi sense adonar-nos-en va desapareixent de les nostres vides, emportant-se amb ella part de la cultura del poble.

   El nostre interés, per tant, radicava en conéixer els detalls, les anècdotes de la festa i de la dansà de boca de la gent que l’ha mantiguda viva o dels seus fills, perquè aquesta gent és la vertadera protagonista i transmissora de la tradició. No podem consentir que passen a la història exclusivament els fets i les paraules dels reis, dels papes, dels generals, dels poderosos, que en definitiva en són pocs, sinó que hem de tenir cura de la memòria de la gent del carrer, gent humil, però també amb una versió distinta de la mateixa història.

  Així fou com, després de parlar amb la regidora de Cultura, Raquel Caballero, que ens va animar a seguir endavant aquest projecte, ens vàrem posar en contacte amb el president dels festers del Carrer Sant Josep, Carners i adjacents, Rafa LLopis, i amb Vicent Guerrero, alma mater de la festa. Volíem que foren ells qui contactaren amb aquells veïns amb històries que contar principalment sobre la dansà.

  Per tant, una vesprada, acudiren al Casal Conchín Todolí, Carmen Giner, M. Julia Martínez, Nieves García, Cristina Fenollar, Rafa LLopis i Rafa Soro i un darrere l’altre va contar les seues pròpies experiències.

La gravació, hem de dir, que ha estat enriquida i completada amb part del

material recollit per l’estudiós del folklore Fermín Pardo i un equip vingut del Museu d’Etnologia de València, ja fa uns sis anys. Aquestos havien encetar un projecte que pretenia recollir informació sobre les dansaes més antigues i rellevants del País Valencià, entre elles evidentment la dansà del carrer Sant Josep. Aleshores, hem pogut comptar amb part de les gravacions de la dansà i de les folies d’aquell any i, a més, amb comentaris de Sebastià Garrido, Raquel Langa i Vicent Guerrero.

D’aquestes gravacions que finalment no van poder veure la llum en el seu moment, nosaltres n’hem pogut traure, de profit, gràcies al treball del

productor Joan Romero Tomàs. El resultat del seu treball el veurem finalment avui per posar punt i final a la MOSTRA ARRELATS FOLK XATIVA.

15 de novembre de 2019

Contacte:

A. C. Escola de Danses de Xàtiva
Centre Cultural Xàtiva (CCX),

Av. Corts Valencianes, S/N

46800- Xàtiva

escoladansesxativa@hotmail.com

Telèfon  +34 650 44 27 44 +34 650 44 27 44

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, utilitza el nostre formulari per posar-te en contacte amb nosaltres. T'esperem!

Ara també pots conéixer millor la nostra associació a través de les pàgines de Facebook:

- Escola Danses Xàtiva

- L'Escola en dansa

- Corpus Xàtiva