Indumentària Masculina

La Camisa

La camisa era una peça confeccionada en llenç. Aquesta es composava de les següents parts: el cos o arbre, que cobria des de les espatlles fins els genolls; les mànigues, que eren llargues i ajustades a la monyica amb un puny i que en la part de l'aixella portaven un quadrillo; el coll, que recollia el vol de l'arbre mitjançant petits plecs i amb botons de nacre o fil. Per ajustar el coll s'utilitzaven abrochos de plata.

El Saragüell

El saragüell era una peça que es col·locava directament sobre la carn. Estava confeccionat en llenç i la seva estructura es componia de dos camals molt amplis, cenyits a la cintura mitjançant una veta, arribant el llarg sobre del genoll. Aquests camals mesuren 60 cm d'ample (120 cm de perímetre). En la unió dels dos camals en la entrecuixa, es col·locava un quadradillo per donar major joc.

El Calçotet

El calçotet, es confeccionava en lli o cotó. Cobria les cames des dels genolls fins la cintura i s'ajustava mitjançant una veta. Era una peça interior que quedava sota els calçons. El llarg del calçotet va variar al llarg del temps arribant al segle XIX als turmells.

El Calçó

El calçó era una peça que cobria el cos des de la cintura fins baix dels genolls. Els camals se cenyien als genolls per mitjà d'uns cordons. Tenien unes obertures laterals per facilitar l'entrada de la cama, que es tancaven amb cintes o botons metàl·lics, folrats, etc.

La cinturilla es dividia en dues peces. La part de darrere se cenyia amb un cordó passat per uns ullets i la part davantera es tancava amb traus i botons. En la part de davant, cal destacar una tapa botonada en compte de bragueta. Es confeccionava en llana o cotó, però els més luxosos eren de seda. Els colors predominants eren els foscos, principalment el negre, el marró o el blau. Al segle XIX es va allargar fins els turmells i va passar a denominar-se "pantalons".

El Jupetí

El jupetí, era una peça que ajustava el cos des de les espatlles fins a la cintura. Constava dels davanters i esquena, amb coll i solapes triangulars, encara que en ocasions podien prescindir d'elles. En els davanters també podien portar butxaques. Hi havia models en els quals l'esquena era de diferent teixit al dels davanters. Els teixits preferits eren les sedes, els velluts, els cotons i les llanes, bé amb motius de ratlles, bé amb flors o  amb quadres. Es podien ornamentar amb vius o cordons. La botonadura podia ser de botons folrats o mançanetes de plata o plata sobredaurada.

La Jupa

La jupa tenia la mateixa estructura que el jupetí, únicament es diferenciava del mateix en què anava proveïda de mànigues llargues i estretes que marcaven la forma del colze. Poden formar conjunt amb el calçó, però no necessàriament. Algunes recorden els uniformes militars amb solapes rectangulars i botonadura metàl·lica. Unes altres tenen solapes triangulars. Els teixits més freqüents eren la llana, el cotó, el vellut o la seda; i els colors, el negre, el marró o els blaus. 

Altres Complements Importants

Una vegada l'home ja s'havia vestit amb la camisa i el saragüell, solament li faltava la faixa, de seda, de llana o de cotó, amb que es subjectava el saragüell o el calçó. Els colors predominants són el roig, el morat, el blau, el blanc o el negre. També n'hi havia de ratlles verticals. 

Com hem dit abans, l'home per cobrir la cama utilitzava calces, elaborades en seda, llana o cotó, subjectes per lligacames. Quant al calçat, anomenarem tant  la sabata com l'espardenya.

Per  a completar el vestit, sobre el cap els homes utilitzaven mocadors de seda o de cotó que es col·locaven amb diferents estils (fumeral, cua darrere, barretina ...). Sobres aquests es podrien col·locar diferents tipus de barrets com monteres, rodines, etc. 

Contacte:

A. C. Escola de Danses de Xàtiva
Centre Cultural Xàtiva (CCX),

Av. Corts Valencianes, S/N

46800- Xàtiva

escoladansesxativa@hotmail.com

Telèfon  +34 650 44 27 44 +34 650 44 27 44

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, utilitza el nostre formulari per posar-te en contacte amb nosaltres. T'esperem!

Ara també pots conéixer millor la nostra associació a través de les pàgines de Facebook:

- Escola Danses Xàtiva

- L'Escola en dansa

- Corpus Xàtiva