La festivitat del Corpus a Xàtiva
L’Església celebra el Corpus Christi, en honor al Santíssim Sagrament present a l’Eucaristia, el segon dijous després de Pentecostés. Actualment, per acords governamentals amb la Santa Sede, es realitza el diumenge immediat següent.
A Xàtiva, com a altres poblacions, als seus inicis, datats al segle XIV, constava d’un element pagà i altre cristià. El dia anterior, aleshores dimecres, es realitzava un recorregut pels carrers de Xàtiva conegut com la cavalcada de La Degolla, també anomenada del Convit perquè anunciava i invitava a la festivitat de la jornada següent, i inclús en alguns textos se li dóna el nom de Cavalcada dels Cavallets, per desfilar en ella este grup de danses.
En la mateixa processó, el dia de Corpus, abundaven els personatges de l’Antic Testament, els gegants i nanos, les dansetes, les confraries i els grups dels gremis locals, que junt amb el clero, la custòdia i les autoritats, desfilaven pels carrers de volta de Xàtiva amb gran sumptuositat.
El Corpus va tindre a Xàtiva, en èpoques passades, pareguda importància al de València, amb el qual coincidia quasi exactament en tots els personatges. Amb el transcurs del temps, mentre a València s’hi conservava amb tota la seua riquesa, a Xàtiva potser, entre d’altres causes possibles, per no haver-hi un col·lectiu que se n’ocupara, se’n perdia, a poc a poc, i desapareixien de la Processó els personatges més entranyables i algunes de les Danses més espectaculars.
Foren els personatges bíblics de l’Antic Testament els primers que desaparegueren (1902-03), després, en el 1923 fou cremada la Tortuga o Cucafera com una falla el dia de Sant Josep, i, per últim al voltant de 1930-31 poques notícies hi ha de les innumerables imatges de Sants, Cirialots, el Corder Pasqual, Josué (l’Oripandó), les Candeles, etc, per la qual cosa es dedueix que deixaren de participar-hi. Solament els Nanos i els Gegants no deixaren mai d’estar exposats a la Plaça de la Seu, ni d’eixir a la processó.
Tot aquest esplendor ha anat recuperant-se progressivament des de 1980. Primerament la Dansa dels Nanos, reposant amb caps nous els anteriors deteriorats i excessivament pesats. Ja en el 1984 es repetia l’experiència amb els Gegants, no del tot desapareguts però sí molt decaiguda la seua presència a la Processó. Seguidament es rescataren diversos elements (l’Arca de l’Aliança, el Raïmot, els Cirialots, el Drag, la Tortuga) conjuntament amb la incorporació de diversos personatges bíblics (Apòstols, l’Agüelo Colomet, les Heroïnes, David i Betsabé, etc.)
És, però, des del 1989 quan, propiciada per l’Ajuntament i magníficament secundada per l’Escola de Danses i pel conjunt de col·legis, es començà la tasca de recuperació d’aquest important patrimoni social que era i torna a ser la vessant civil de la Processó del Corpus. A poc a poc, s’han adherit altres col·lectius com la Colla de Dolçainers i Tabaleters de La Socarrada, la Junta Local Fallera, les Confraries de la Setmana Santa Xativina, La Muixaranga i associacions juvenils.
El mes de juny té lloc la processó del Corpus Christi. Solemne, però a la vegada molt cridanera, ja que compta amb nombrosos elements de la cultura popular, la majoria amb dansa pròpia. Des dels orígens combina una part profana amb la religiosa.