La FONT DEL CARRER BRUNS O DE LA PETXINA arriba amb el primer de maig, quan fa molts anys se celebrava la festa dels Maios, nit de ronda i cants, a hores d’ara desapareguda a Xàtiva.

Si des del Portal Fosc pugem fins al carrer Sant Vicent, caldrà girar a mà esquerra per endinsar-nos al carrer Bruns. Sense alé, la buscarem, però no la veurem, no fins a uns passos més endavant, on solitària, però orgullosa per tanta història viscuda, ens esperarà desitjosos de l’aigua freda que ens recobre i facilite la costera amunt.

Adopta el nom dels Bruns, nobles senyors propietaris del palau del carrer. Altres la coneixen com la font de la Petxina pel bassi amb forma de closca de petxina de peregrí. A l’albereda es troba una altra font homònima i totes dues, separades per l’antiga muralla, han esdevingut representació de dues cares de Xàtiva, una ancestral i una altra moderna.

D’aquesta font veïnal, antigament brollava l’Aigua Santa de les conduccions de terrissa soterrades als corrals de les cases. El bassi de Buixcarró, adossat a la paret, sobre una base quadrangular, molt desgastat, fins i tot apedaçat, reflecteix la desolació d’una zona, abans esplendorosa, però que hui commou pels cada vegada més nombrosos cartells d’ES VEN penjats a les portes. La satisfacció de què gaudeixen els que aposten ver viure ací i revitalitzar una Xàtiva patrimonial, té un preu que tots no poden o no estan disposats a pagar.