La FONT DEL CARRER LES SANTES deu el nom a dues dones, Basilissa i Anastàsia, santes i patrones del gremi dels sastres, tot i que ni el carrer va rebre sempre este mateix nom, almenys no fins al segle XVIII, ni la font va existir abans dels anys seixanta. En veritat, de tots els noms documentats, el darrer fa referència a una antiga ermita, alçada més amunt del carrer, primer sinagoga, després ermita dedicada a Sant Salvador i finalment, a les Santes.

Respecte a l’antiguitat de la font, de tots és sabut que a aquesta part alta de la ciutat no arribava l’aigua cavallera del canal de Bellús, ni la de la séquia de la Vila, tampoc l’Aigua Santa. Fins que una canalització moderna els va dur l’aigua potable, els veïns cada dia carregats de cànters, botiges i poals anaven a poar a les fonts de més avall, com la de Sagarra, o a llavar a la Bassa. En canvi, de la Font Salada, al paral·lel carrer de les Ànimes, rajava l’aigua d’un brollador que naixia just darrere de la desapareguda ermita.

El carrer de les Santes el parteix en dos el carrer de Sant Agustí. La meitat superior alberga la font, empedrada des de la darrera restauració. Estèticament no és comparable a la majoria de les fonts de Xàtiva. L’encant, però, li ve de l’entorn, una de les zones més antigues de Xàtiva, l’antiga jueria.
Per arribar-hi caldrà pujar uns amples escalons, encalats cada any pel mateix veïnat i que ens alleugeriran la costera. No és gens d’estranyar trobar-se encara, de bon matí, alguna porta oberta de bat a bat i, a boqueta de nit, el veïnat assegut a la fresca, que raonant, raonant, prova de recuperar-se de l’estiuenca xafogor xativina.

Tan autèntic com és el carrer, ho és el veïnat. Pep Gimeno Botifarra té ací les seues arrels. També tenia casa al carrer Teresa la Cadirera que des de la Sección Femenina organitzava quadres de balladors amb l’excusa del Día del Trabajo o per a una nit de Fira o per a qualsevol altra data assenyalada. Entre les balladores, Carmen Bru, fundadora de l’Escola de Danses i iniciadora, allà pels anys setanta, de la ronda a la patrona de Xàtiva, que comença ritualment amb les darreres dotze campanades cada 4 d’agost.