La font dels Peixos de l’Albereda la trobarem a l’avinguda Selgas, quasi enfront del Portal de València o de les Monges. Els més joves, en canvi, diran que es troba davant del Gran Teatre. Alguns l’anomenen la Corredera, nom que dona compte dels nombrosos trasllats patits des que fou construïda.

Els plataners que li donen l’ombra no li guanyen en anys. Així la seua història comença extramurs a l’altura de la Porta de sant Francesc en el mur del desaparegut hort de les Vinones, anys abans de la Crema de Xàtiva. Quan més tard, ahí precisament, es construí la fonda del Sol, on ara se situa la Finca del Sol, el seu propietari, un tal Thomas Cebrián, amb 56 lliures aportades per l’ajuntament, la va fer reconstruir perquè servira d’aberaudor al bestiar dels hostes. Parlem de l’any 1749, segons arxius municipals, molt abans que foren derruïdes les muralles i, per tant, abans que existira l’Albereda o que hi arribara la Fira des de Sant Pere.

A més de trasllats, també ha rebut algunes remodelacions. En la de 1858, com resa la inscripció, qui sap si va ser quan li afegiren els peixos que l’han batejada. Una fotografia de principis del segle XX encara la mostra recolzada al mur de la posada amb un banc al lateral dret, ara desaparegut, i amb una única canella.

De la posada va anar a parar enfront mateix, davant del quarter del Regiment Otumba, instal·lat a Xàtiva fins acabada la Guerra Civil. Les fotografies de l’època la mostren tota lluïdora amb un test gros que rematava el pedestal. En enderrocar-se el quarter, va anar a parar a l’actual i definitiva destinació.

Encara conserva l’estil neoclàssic. El bassi semicircular és d’una única pedra de Buixcarró. Ara està exempta, però recolzada en un mur, acabat en forma de copa. Dues serps de bronze fan de canelles i per elles brolla l’aigua cavallera provinent del canal de Bellús.

Sens dubte, mereix formar part de la Ruta de les 1000 fonts, un dels recorreguts turístics de Xàtiva. De fet, esta senzilla font veïnal ha esdevingut, amb el temps, testimoni de primera fila de tants canvis urbanístics com ha viscut Xàtiva per tal de transformar-se en una ciutat moderna.