La històrica figura ha estat restaurada per l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València.

Els tècnics també han retornat el nano de la Gitana i ara restauraran l’antic gegant del Negre.

Aquest matí, un grup d’experts de l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València han tornat la figura del gegant la Turca al Museu del Corpus de Xàtiva després d’haver estat sotmesa a un llarg procés de restauració integral. La figura va ser enviada a restaurar el 7 de desembre de 2018. Hui, més d’un any i dos mesos després, la històrica geganta tornarà a lluir amb tot el seu esplendor a la Casa Santandreu, seu de l’exposició permanent dedicada a posar en valor aquesta important mostra del patrimoni cultural xativí.

festival-musica-cambra-raquel

La regidora de Cultura, Raquel Caballero, ha mostrat la seua satisfacció per recuperar la geganta que “per fi tenim completa després de més de trenta anys i tothom podrà admirar-la al Museu del Corpus”, ha explicat Caballero. Per a la regidora, “ha estat un treball de recuperació del nostre patrimoni que, a més, contribueix a seguir posant en valor la festivitat del Corpus i de les nostres tradicions. Gràcies a aquestes iniciatives, Xàtiva se situa com a referent museístic d’aquesta tradició valenciana”, ha conclòs l’edil.

Però no és aquesta l’única novetat. A més de la Turca, els tècnics de la Politècnica també han tornat completament restaurat un cap de nano conegut com a la Gitana, una altra de les figures antigues del Corpus que es conserven a Sant Domènec. I, a més a més, els tècnics han recollit el gegant històric del Negre per a sotmetre’l també a un procés de restauració integral.

gigante-corpus2

La restauració de la Turca ha tingut un cost de 3.025 euros. Es tracta d’una peça anònima de cartró-pedra, pintada a l’oli, amb ulls de cristall i perruca elaborada amb cabell natural. La figura, datada a la primera meitat del segle XX, va deixar de desfilar a la processó del Corpus a finals de la dècada dels 70 del segle passat, com a conseqüència del seu deteriorament. La peça es va emmagatzemar al dipòsit de la Brigada de Policia Urbana, on va restar pràcticament oblidada fins a principis de 2018, moment en què l’Ajuntament va iniciar el procés de creació del Museu del Corpus i la progressiva recuperació dels elements històrics associats a aquesta festa que encara es conserven a la ciutat.

La restauració ha estat un procés complex i laboriós, donades les característiques materials de la peça. S’ha reconstruït el seu bastidor de fusta; s’ha reparat el cap i el cos de la geganta, de cartró-pedra; s’han reconstruït els braços i mans de la figura; s’han netejat en profunditat les peces de la vestidura i el monyo i s’ha restaurat totes les parts policromades, aplicant distints materials i tècniques pictòriques.

Després de la Turca, li arriba el torn al Negre. Aquesta altra figura es veurà sotmesa a un similar procés de recuperació, finalitzat el qual serà exposada junt a la Turca. Però en aquest cas, la figura del Negre serà exposada sense cobrir amb la seua indumentària, amb la finalitat de que els visitants del Museu del Corpus puguen observar el mode amb què estaven construïts aquests antics gegants del Corpus de Xàtiva.

https://diaridigital.es/gegant-la-turca-torna-al-museu-del-corpus-xativa/