El destacat Grup de Danses de la capital reconeix la seua llavor recuperadora.

L’estudiós del folklore de Xàtiva, Sebastià Garrido, ha sigut distingit amb el Premi Forcat, guardó anual que atorga el Grup de Danses el Forcat a aquelles personalitats que destaquen per la seua llavor de recuperació de la cultura popular i les tradicions. El president del Forcat, Pep Romero, va explicar ahir a Levante-EMV que Garrido és «un màxim exponent» dels balls tradicionals de la Costera i un «gran continuador» de persones que el van precedir «com Tereseta la Cadirera, Adela Penadés, la Polaca…».

Sebastià Garrido, professor jubilat de l’IES Josep de Ribera de Xàtiva, va formar part del nucli fundacional de l’Escola de Danses de la capital de la Costera, que aquest any va celebrar el seu 40 aniversari. Ha contribuït de manera excepcional a la recuperació dels balls populars en desús o desapareguts, al mateix temps que ha potenciat els que se seguien ballant. I sempre, en una matèria complexa com la dansa perquè sol no tenir suport documental.

Però tan significatiu i pot ser més important encara ha sigut el seu paper dins del Corpus de Xàtiva. Al voltant dels anys 80 va ser l’impulsor, junt amb altres persones com Raquel Langa (recentment premiada per Xateba), d’un procés de recuperació de la part cívica del Corpus, que venia minvant des de finals dels 70, i va potenciar els ballets infantils (Cavallets, la Moma, Paloteig, la Magrana…) que tant de colorit donen a aquesta històrica celebració.

Entrega en València

L’entrega del Premi Forcat a Sebastià Garrido tindrà lloc en la sala Alfons el Magnànim de la Beneficència de València el pròxim 17 de juny. Del premi, el president ha assenyalat que el concedeix sempre un jurat extern a la directiva que s’ha anat formant, cada any, amb guardonats d’anteriors edicions i personatges de la cultura. Alguns dels premiats han sigut l’estudiós de les campanes Francesc Llop; Maria Teresa Oler o Joan Blasco, explicava ahir Pep Romero.

https://www.levante-emv.com/costera/2018/05/09/sebastia-garrido-distinguido-premi-forcat-11970587.html