Els treballs s’han desenvolupat per part de l’Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV.

El museu del Corpus de Xàtiva ja ha recuperat la figura del gegant Negre. Aquesta peça ha tornat a la localitat després de passar un procés de restauració d’any i mig a càrrec de l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València (UPV) i una inversió de 4.000 euros.

Per la seua part, la regidora de Cultura, Raquel Caballero, ha explicat queaquesta peça és única, ja que data de meitat del segle XIX, i completa la col·lecció del museu del Corpus“. A més, Caballero ha volgut agrair “el treball altruista de tantes persones, especialment de l’Associació del Corpus, de Sebastià Garrido i de Pep Gimeno, els quals treballen des de la dècada dels huitanta per recuperar aquesta festa tan arrelada a la nostra ciutat i a la cultura valenciana“.

Conegut com al Negre, aquest gegant és una peça anònima de fusta i cartó-pedra pintada a l’oli, amb ulls de cristall i perruca elaborada amb cabell natural. La figura es trobava emmagatzemada al dipòsit de la Brigada municipal amb un greu deteriorament, i es va recuperar a principis de 2018 per al Museu del Corpus de la ciutat ubicat a la Casa Santandreu.

El cantant Pep Giemeno Botifarra ha afirmat quefa uns anys que vam recuperar les peces històriques del Corpus, que es trobaven apartades i hui finalitza un nou procés de restauració que ja es va iniciar fa dos anys amb la Turca“. Botifarra ha afegit que “aquest és un patrimoni que hem de guardar, perquè estem parlant de peces de quasi dos-cents anys“.

Els tècnics de restauració de la UPV han supervisat el viatge i el muntatge de la peça, i el director de l’Àrea de Fons d’Art i Patrimoni de la UPV Toni Colomina ha explicat els treballs que s’han realitzat, incidint en què “la fusta tenia algunes peces trencades i inclús separacions i atacs d’insectes xilòfags, pel que hem desinsectat i higienitzat les estructures internes“.

També s’ha fet nova tota l’estructura de la part de baix, des de la cintura fins als peus, i s’ha adaptat el cos principal. Colomina ha explicat que el cartó havia perdut flexibilitat i sofert deformacions a conseqüència de l’acidesa i dels canvis d’humitat i temperatura, i quant a la policromia s’han reintegrat les pèrdues efectuades a més de l’aplicació d’un vernís amb un inhibidor ultraviolat especialment protector per tal d’evitar deterioraments en el futur.

La figura del Negre s’exposarà sense cobrir amb la seua indumentària, amb la finalitat de què els visitants del Museu del Corpus puguen observar el mode amb què estaven construïts aquests antics gegants del Corpus de Xàtiva.

https://www.lesmuntanyes.com/2021/11/25/xativa-recupera-el-gegant-del-negre-despres-dany-i-mig-de-restauracio/